Onderwijswethouder legt oor te luister bij leerkrachten!

Onderwijswethouder legt oor te luister bij leerkrachten

donderdag 30 januari 2020

Wel staken of niet staken? Dat is de vraag die scholen en schoolbesturen in onze gemeente de afgelopen weken heeft bezig gehouden. Onderwijswethouder Ingrid Timmer was benieuwd naar de afwegingen van leerkrachten op dit vraagstuk en bezocht vandaag met een luisterend oor een van de scholen in onze gemeente, namelijk De Spr@nkel in Eerbeek.

Op de vraag om wel of niet te gaan staken zijn de antwoorden wisselend. Er zijn scholen die twee dagen staken, scholen die één dag staken, maar ook scholen die niet staken. Op De Spr@nkel besloten de leerkrachten deze keer niet te staken. Ook zij willen minder werkdruk, voldoende collega’s en een goed salaris. Zij staan dus ook achter de actiepunten. Maar zij willen de ouders ook tegemoet komen door deze keer de school niet te sluiten.

Ouders voor de klas

Een aantal ouders van De Spr@nkel begrijpen de problemen die de leerkrachten ervaren heel goed en bedachten een ludieke actie. Vanmiddag tussen 12.30 en 14.00 uur gaven 9 ouders zelf les aan de kin-deren. Dit in plaats van de leerkrachten. Enkele ouders bedachten zelf een les, bijvoorbeeld over het omgaan met zakgeld. Maar ook de reguliere les om de woordenschat te vergroten stond in één van de vier groepen op het programma. Na een uur lesgeven toonden de ouders al respect voor de leerkrachten. Zelf vonden ze het erg leuk om een keer voor de klas te staan. En de kinderen… die bleven redelijk rustig.

Pleidooi voor passend onderwijs

Terwijl de ouders lesgaven sprak Ingrid Timmer (zelf enthousiast leerkracht geweest) met de leerkrachten over waarom zij de acties zo belangrijk vinden. Zij gaven aan vooral te staken voor ‘passend onderwijs’. Door het passend onderwijs en de gewijzigde drukkere maatschappij ligt er een zware druk op de leerkrachten. Er is eigenlijk onvoldoende formatie. Steeds meer kinderen vragen om extra aandacht, terwijl ook de werkzaamheden steeds meer administratie vragen. Zelf heeft De Spr@nkel gelukkig nog niet de schooldeuren moeten sluiten door een gebrek aan leerkrachten bij ziekte. Zij hebben het geluk gehad dat vervanging tot dusver altijd nog geregeld kon worden. Maar er ligt een plan klaar voor als dat in de toekomst onverhoopt niet meer lukt. En morgen (de tweede stakingsdag) wordt er op De Spr@nkel gewoon weer gewerkt.

Wethouder Timmer vond het bezoek aan de school erg leerzaam. “Wat mij vooral ook opviel was de enorme betrokkenheid van de leerkrachten. Zelfs als ze 1,5 uur kunnen staken, omdat  de ouders hun taak overnemen zitten ze toch nog toetsen na te kijken.” Zowel de leerkrachten als ook de ouders die leraar-voor-een-dag waren, stelden het bezoek van de onderwijswethouder op prijs.

• gemeente brummen